Trainingslijn

Hoe gebruik je een trainingslijn of jachtlijn?

Ik krijg vaak de vraag: Hoe moet ik die jachtlijn nou goed om de hals van mijn hond doen? 

 

Aan de meeste jachtlijnen of trainingslijnen zit een gewoon stopje en een extra stopje voor de veiligheid. Dat extra stopje is meestal van metaal, of in de vorm van een knoop in de lijn.

Het ene gewone stopje is om de lijn aan te schuiven tot aan de hals, zodat de lijn niet gemakkelijk af kan glijden naar beneden of dat de hond ineens los naast je staat omdat de lijn is afgegleden. 

 

Dat extra veiligheids stopje zit tussen het gewone stopje en de ring. Deze kun je verschuiven en op de plek zetten dat je de lijn nooit te strak kunt trekken. En dan is het even opletten dat je deze niet te ruim zet, anders glijdt de jachtlijn alsnog van de kop van je hond. 

Dat veiligheids stopje hoef je maar 1 x op de juiste plek te schuiven. Die blijft daar dan zitten. Of je moet de lijn voor verschillende honden gebruiken, dan is het wel nodig om deze steeds op de juiste plek te schuiven. 

Dat gewone stopje dat schuif je dus aan nadat je de lijn hebt omgedaan bij je hond.

 

Persoonlijk vind ik dat de lijn goed op zijn plek ligt net achter de oren van de hond. Dan zet je de lijn dus vast met het stopje. 

De trainingslijn verschuift niet en je hebt met een zachte hand alle controle over je hond. Ideaal wanneer je een hond hebt die nog weleens wil trekken aan de lijn. 

Ook is de jachtlijn hartstikke fijn wanneer je bijvoorbeeld naar het bos gaat en je hond mag los. Snel los, en snel weer aan te lijnen wanneer nodig:)

 

Groetjes, Maartje

Buddiez by De Kameraad

Reactie schrijven

Commentaren: 0